Makyajda Baz (Primer) Çılgınlığı

Ağustos 04, 2016

Merhabalar,
Son yıllarda fondöten,far gibi ürünlere bir furya eklendi ki sanırım kullanmayan en azından duymayan kalmadı; makyaj bazları. Yüz bazı, göz bazı, dudak bazı vs derken... En az dört çeşit ürün daha kullanıyoruz. Kullanışlılığı filan bir kenara,peki nedir bu makyaj bazları veya primerlar?

Makyaj Bazları

Kullandığınız ana malzemenin pigmentasyonunu (renk verme oranını) düzenleyen, artıran ve makyajın kalıcılığını artıran ürünler bunlar. Yani kullandığınız ana malzemeden daha fazla yarar sağlamanızı sağlıyorlar. Yüz, dudak ve göz bazlarının ortak özellikleri yüksek silikon veya balmumu içeriğine sahip olmaları.

Benim elimde; yüz bazı, göz (far) bazı, kapatıcı bazı, dudak bazı ve kirpik (maskara) bazı olmak üzere beş tip baz bulunmakta. Piyasada dahası var mı bilmiyorum :)

Şimdi bu bazların grup grup ne işe yaradıklarından ve elimdeki örneklerinden bahsedeyim,

Yüz (Fondöten) Bazı: Genellikle yüksek silikon(dimethicone) veya wax (balmumu) içeriği ile ciltteki kuruluk, gözenek görünümünü azaltıyor. Cildin fazla sebum (yağ) salgılamasını önleyerek hem sürdüğünüz fondötende oksitlenmenin (renk koyulaşmasının) önüne geçiyor hem de kalıcılığının artmasını sağlıyorlar. 

Kullanımı: Cilde ince tabaka halinde sürülüp yedirilmeli, gözeneklerin yoğun olduğu bölgelere tampon hareketlerle uygulanmalı ki gözenekler daha kolay kapanabilsin.

Benim en çok sevdiğim The Balm Time Balm, ancak Pastel, Flormar, Golden Rose gibi markaların da hem bu şekilde hem de ışıltılı bazları mevcut. 

The Balm Time Balm Primer


Göz (Far) Bazı: Yüz bazı ile birlikte baz kategorisinin en bilindik iki grubundan biri. Sürdüğünüz farın pigmentasyonunu artırarak fardan daha fazla renk almanızı sağlıyor. Genellikle renksizler ancak bazı renkli çeşitleri öz kapağınızdaki damarlı görünümü gidererek düzgün bir görünüm sağlıyor. Yazının başında da belirttiğim gibi içeriğindeki silikon ile farın cilde tutuşunu artırarak gün içerisinde çok daha kalıcı olmasını sağlıyor ve göz kapağınızda birikme yapmasını engelliyor. 

Kullanımı: Göz kapağına ince tabaka halinde sürülüp güzelce yedirilmeli ve biraz sabitlenmesini beklemelisiniz. Daha sonra üzerine ten rengi bir far veya pudranız ile hafifçe sabitleme yaparsanız üzerine süreceğiniz farın daha kolay dağılmasını sağlarsınız ;)

Ben bugüne dek Flormar, Essence gibi bir çok markanın far bazını kullandım. Uygun fiyatlı olarak Catrice markasını sıkça duymaktayım. Urban Decay'de de bir çok enk alternatifi ile bulmanız mümkün ancak benim favorim yine The Balm Put A Lid On It 
The Balm Put A Lid On It & Essence I Love Stage Far Bazı

Göz Altı  (Kapatıcı) Bazı: Göz altındaki çizgilerin belirginliğini azaltarak kapatıcınızın çizgilere dolmasını engelliyor. Aydınlık ve ferahlık sağlayarak göz altlarınızın daha canlı görünmesini sağlıyor. Açıkçası bu gruba aşağıda bahsedeceğim ürünle rastladım. 
Kullanımı: Göz altlarınıza yeterli miktarda alıp nazikçe tampon hareketlerle pıt pıt yedirmeniz ve bir müddet oturmasını beklemeniz gerekiyor.

Başka markaların da sadece kapatıcı için bazları mevcut mu bilmiyorum ancak Physicians Formula, Bareminerals gibi markaların far+kapatıcı veya yüz+kapatıcı bazları mevcut. Bendeki ise Gosh Prime'n Refresh Illuminating Eye Roll-on 

Gosh Prime'n Refresh Illuminating Eye Roll-on


 Dudak Bazı: Dudaklarınıza uyguladığınızda dudak rengini birazcık da olsa nötrleyerek rujun gerçek renginin ortaya çıkmasını sağlıyorlar. Dudaklarınızdaki kuruluk, çizgilenme problemlerini bir nebze alarak rujun daha düzgün ve daha kalıcı olmasını sağlıyorlar. Ayrıca sürdüğünüz ruja mat özellik kazandırmaları da bonus özellikleri.

Kullanımı: Gülümseyin,dudaklarınıza ince bir tabaka halinde uygulayın ve bir dakika kadar herhangi bir hareket yapmadan bekleyin. Ardından rujunuzu sürebilirsiniz.

Ben bugüne dek Flormar Lip Primer'ı kullandım ancak Yves Rocher'nin de kalem şeklinde matlaştırıcı bir bazı bulunmakta. 


Flormar Dudak Bazı

Maskara Bazı: Kirpiklerinize maskaradan önce sürdüğünüzde kirpiklerinizin daha kalkık ve daha dolgun görünmesine yarayacaktır. Bu bazlar genelde beyaz renkli oluyorlar ve beyazlığı kapatmaya uğraşırken bazen sinr olabilirsiniz benden söylemesi. Ancak bunun için olsa gerek, piyasada farklı renkte bazlar da mevcut.   

Kullanımı: Üst kirpiklerinize düzgün biçimde topaklanmadan uygulayın çok az kurumasını bekleyin (siz diğer gözünüze sürerken geçen zaman yetecektir) ve ardından maskaranızı dikkatlice,beyazlıkları kapatacak biçimde uygulayın.

Ben genelde denemek için Essence almış olsam da en sevdiğim Loreal Superstar Maskaradaki Primer :) Ancak Essence'in Forbidden Volume bazı da siyah rengiyle hem pratik hem de iş görür bi baz. 

Essence Forbidden Volume Maskara Bazı & Essence Lash Base Maskara Bazı

Gelelim gerekliliklerine, cilt özelliklerinize ve beklentilerinize göre değişmekle birlikte bana göre dudak bazı olmasa da olur. Bunu maskara bazı ve kapatıcı bazı izliyor. Ancak benim için göz (far) bazı olmazsa olmaz! Yüz bazı da özel günlerde veya gözeneklerim gözüme çok battığında kullandığım bir kurtarıcı, günlük makyajlarda pek ihtiyaç duymuyorum. Ki bence yüksek silikon sebebiyle de sıkça kullanılmamalı.

Siz en çok hangi grubu kullanıyorsunuz?
Bana önereceğiniz ürünler var mı?
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,
Sevgiler,
Özi

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

2 yorum

  1. bazsız kesinlikle makyaj yapamıyorum artık ben pek çok baz var elimde daha da alıyorum yani :-))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de en iyi ihtimalle göz bazsız çıkmıyorum :) Aynen benim de gözüm doymuyor :D

      Sil

Facebook Sayfamı Takip Edin